okt
9

Dekupázsolás, azaz a szalvéta technika:

Nevéből eredendően szalvétából készített alkotás. Ez egy olyan dekorálási eljárás, amellyel a szalvéta mintáját használjuk fel a kívánt anyag díszítésére. Díszíthetünk vele cserepet, bádogot, fémet (pl.:konzervesdoboz), fát, műanyagot, követ, papírtárgyat.

Alkalmazását így majden minden nemű anyagra érthetjük.

DSC06745.JPGDSC06743.JPG

Ajándéknak és az előszobánk díszeként szolgáló kulcstartó, nem sok munka árán impozáns látványt nyújt nekünk és a hozzánk érkezőknek!

Lássunk is neki!

 

A fadarab értékessé tételéhez a csiszolás elengedhetetlen. Akár tiszta fáról, akár préseltről is legyen szó, egy csiszolópapírral történő ápolás elengedhetetlen a majdani művünk látványához.

Elég egy dúrva szemcsés csiszoló vászon, amit egy tenyerünkbe illeszkedő fadarabra hajtunk és ezzel végezzük az egyébként szabadtéren történő csiszolást.

Ha a kívánt minőségű anyag készen áll a felhasználásra, akkor a következő lépésként elővesszük a kiszemelt mintájú szalvétánkat és olyan formára vágjuk, amilyenre szeretnénk. Én leginkább az oldalán lehajló díszítést szeretem. (Megjegyzésként még használhatsz festéket is a szalvétaminta színének erősítéséhez az oldalára vagy az alapot nem kitöltő mintánál a keret díszítéséhez.)

Kezdődhet a minta felragasztása a falapra.

P1020980.JPG

A dekupázs tecnikában használatos speciális dekupázsragasztó helyett használhatsz vízbázisú lakkot is, amit ugyanúgy lehet alkalmazni az "alapozásnál" és a fedésnél is.

...tehát a lakkal először egy réteget felviszünk a fára,...

...majd ráfektetjük a szalvétát,...

...és még egy réteg lakkal a helyére simítjuk a mintát.

P1020982.JPG

P1020981.JPG

Ezek után kb. 2-3 órát várunk a száradással (nagyon meleg időben elég 1/2 óra is...), és még egy réteg lakkot felviszünk a felületre, a kopásállóság miatt.

 

Ha kész lett a kulcstartó alap, akkor nincs más hátra, mint a hátuljára két lyukat fúrni a felfüggesztés miatt, vagy használhatunk két akasztót is. (Azért javasolom a két pontos akasztást, mert ha 1 kulcsot leveszünk a széléről, akkor elbillenhet a kulcstaró, ami a látványt eléggé bizarrá teszi...)

Az utolsó lépésként a falap szélességétől függően L-alakú akasztókat vagy kis szögeket ütünk vagy csavarunk a lap elülső részére (attól függ, milyen akasztót kapunk), a következő szabályt figyelembe véve:

- Az akasztó számától függően a szélte hosszát elosztani a kiválasztott számmal, majd a két szélétől fél-fél egységet számítani. (pl.: egy 12 cm szélességű laphoz 4 akasztót szeretnék felrakni, így az egyik és a másik oldalról is 1,5-1,5 cm-t jelölök ki, a további akasztókat pedig 3-3 cm-enként.)

DSC06742.JPG

DSC06743.JPG

DSC06744.JPG          ↑ 

           kis segítségem is volt... :D

DSC06745.JPG

Sikeres munkát és sok türelmet kívánok!

 

Üdv

Réci

A bejegyzés trackback címe:

https://majdrecisegit.blog.hu/api/trackback/id/tr44612160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2012.10.10. 13:20:34

Ez nagyon jó, teccik!!!

Már csak azért is, mert pénzügyi intelligencia oktatóként ez nagyon hasznos módszer arra, hogy pénzt spóroljon meg az ember fia/lánya.

Plusz környezetbarát eljárás az újrafelhasználás.

Hajrá, Réka!

Üdv:

:) Csilla :)

Recike 2012.10.10. 19:00:57

Köszönöm Csilla!

Aranyos vagy!
:D

Üdv
Réci

ekrea 2012.10.12. 11:12:48

Most akadtam a blogodra. Nagyon tetszenek a témák, hamarosan olvasom vissza.

Recike 2012.10.12. 12:14:45

@ekrea:
Köszönöm szépen!
Remélem hasznosak lesznek!
süti beállítások módosítása