aug
11

... vagyis gyorsan elkészülő dzsem, cukor és tartósítószer mentesen.

 

Nagyobb élvezettel és lelkesedéssel vesszük elő a magunk készítette finomságot, mint egy kosárba dobott tartósítószeres, adalékanyagos, színezékes, cukros lekvárt, szörpöt vagy dzsemet.

A tartósítószer arra szolgál, hogy a felbontott dzsem tovább elálljon. Nos erre az a megoldás, hogy kis üvegekbe tesszük, így gyorsabban elfogy.

A cukorra pedig arra 'volt' szükség, hogy édesebb ízt adjon a savanyú gyümölcsnek. Erre pedig a méz a megoldás.

Nézzük az elkészítést!

 

Hozzávalók:

- 3 kg szilva (amiből 2,8 kg lett kimagozás után)

- 2 dl méz

- kis üvegek.

 

1. lépés

A gyümölcsnek épnek, egészségesnek kell lennie.

Tehát megmossuk és kimagozzuk a szilvát.

DSC06667.JPG

DSC06666.JPG

2. lépés

A gyümölcsöt összeturmixoljuk,

DSC06671.JPG

DSC06673.JPG

... de nem árt megnézni előtte, hogy maradt-e benne mag... :-)

DSC06674.JPGHa úgy jársz mint én, hogy - Olyan fura hangja van ennek a gépnek! , akkor nincs mit tenni, kis adagonként kiönteni a félig turmixolt gyümölcsöt és megtalálni, majd kirakni a puzzle darabjait. Ha össze lehet állítani az egész magot, ... és csak 1 volt, akkor mehet tovább!

3. lépés

Ha az egész mennyiséget leturmixoltuk, akkor mehet bele a méz. Érdemes kóstolgatni - így több-kevesebbet is beletehetünk, egyéni ízvilágunk szerint.

DSC06675.JPG

DSC06677.JPG

4. lépés

A kimosott üvegeket és tetejüket (én bébi ételest használtam) egy nagy lábasban a forrástól számított 15 percig forralni a fertőtlenítés miatt. A szedőkanalat is érdemes belerakni.

DSC06678.JPG

5. lépés

Elkezdődhet a dzsem főzése, ami kb. 10-15 perc alatt be is fejeződik, a forrástól számítva.

DSC06679_1.JPG

DSC06680.JPG

6. lépés

- A dzsemet kis üvegekbe tölteni - teljesen színültig,

- rögtön felfordítani,

- majd a szortírozás után száraz dunsztba tenni.

DSC06681.JPG

DSC06682.JPG

DSC06683.JPG

Jó főzögetést!

Üdv

Réci

A bejegyzés trackback címe:

https://majdrecisegit.blog.hu/api/trackback/id/tr644706821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.