... vagyis gyorsan elkészülő dzsem, cukor és tartósítószer mentesen.
Nagyobb élvezettel és lelkesedéssel vesszük elő a magunk készítette finomságot, mint egy kosárba dobott tartósítószeres, adalékanyagos, színezékes, cukros lekvárt, szörpöt vagy dzsemet.
A tartósítószer arra szolgál, hogy a felbontott dzsem tovább elálljon. Nos erre az a megoldás, hogy kis üvegekbe tesszük, így gyorsabban elfogy.
A cukorra pedig arra 'volt' szükség, hogy édesebb ízt adjon a savanyú gyümölcsnek. Erre pedig a méz a megoldás.
Nézzük az elkészítést!
Hozzávalók:
- 3 kg szilva (amiből 2,8 kg lett kimagozás után)
- 2 dl méz
- kis üvegek.
1. lépés
A gyümölcsnek épnek, egészségesnek kell lennie.
Tehát megmossuk és kimagozzuk a szilvát.
2. lépés
A gyümölcsöt összeturmixoljuk,
... de nem árt megnézni előtte, hogy maradt-e benne mag... :-)
Ha úgy jársz mint én, hogy - Olyan fura hangja van ennek a gépnek! , akkor nincs mit tenni, kis adagonként kiönteni a félig turmixolt gyümölcsöt és megtalálni, majd kirakni a puzzle darabjait. Ha össze lehet állítani az egész magot, ... és csak 1 volt, akkor mehet tovább!
3. lépés
Ha az egész mennyiséget leturmixoltuk, akkor mehet bele a méz. Érdemes kóstolgatni - így több-kevesebbet is beletehetünk, egyéni ízvilágunk szerint.
4. lépés
A kimosott üvegeket és tetejüket (én bébi ételest használtam) egy nagy lábasban a forrástól számított 15 percig forralni a fertőtlenítés miatt. A szedőkanalat is érdemes belerakni.
5. lépés
Elkezdődhet a dzsem főzése, ami kb. 10-15 perc alatt be is fejeződik, a forrástól számítva.
6. lépés
- A dzsemet kis üvegekbe tölteni - teljesen színültig,
- rögtön felfordítani,
- majd a szortírozás után száraz dunsztba tenni.
Jó főzögetést!
Üdv
Réci