Az utolsó nyári napok melegét használd ki
Kedved sincs a tűzhely mellett álldogáló, órákig tartó főzőcskéhez?
- Nekem sincs!
Sőt! -péntek is van...
A mai
hideg uborkaleves
elkészítése nagyon egyszerű:
Hozzávalók:
- 3 kígyóuborka
- 3 dl tejszín
- fokhagyma
- só, kapor
- olívaolaj.
Összeturmixolom és kész! (Ha hűtőben volt az uborka is és a tejszín is, akkor hűteni sem kell.)
Citromfű szörp
Nemcsak egyszerűen elkészíthető, hanem jótékony hatásának köszönhetően nagyon egészséges a népnyelv szerinti mézfű.
- Rossz közérzet,
- gyomor- és bélpanaszoknál,
- epe-, és májbántalmaknál,
- szívpanaszoknál,
- menstruáció alatt,
- megfázásnál,
- nyugtató,
- görcsoldó,
- epehajtó,
- étvágyjavító,
- szélhajtó,
a citromfű olaj pedig:
- baktérium-,
- vírus-,
- és gombaölő hatású.
Tehát hasznunkra, sőt felfrissülésünkre szolgáló italt kapunk.
A citromfű szörp elkészítése:
Hozzávalók:
- 2 l víz,
- 2 db citrom,
- 2 csokor citromfű,
- 5 dkg citromsav (a gyógyszertárit javasolom, nem a bolti "teaízesítőt"),
- 2 kg cukor (helyette mézet is használhatsz, ami egészségesebb... bár 1,5 l-nél több nem kell bele).
Elkészítés:
A reggel leszedett citromfüvet és a karikára vágott citromot a 2 l vízben 1 napig állni hagyom, majd másnap a cukrot (vagy mézet) és a citromsavat hozzáadom. Az egészet 15 percig forralom, leszűröm, üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hagyom kihűlni.
A száraz dunszt:újságpapírral körültekert üvegek és a pokrócos takarás. (Legalábbis nálam ez vált be)
Kellemes hűsölést és jó étvágyat!
Üdv
Réci